Onverschrokken zet strijkorkest BRYGGEN koers naar het noorden, vanuit zijn thuishaven Brugge het oude Hanzenetwerk achterna, tot in Scandinavië en het Balticum. Op zoek naar nieuwe klanken en verbinding met de wijde wereld rondom. Met vereende krachten, soms klotsend tegen de stroming in en dan weer harmonieus badend in de rust van onmetelijk diepe fjorden.

BRYGGEN is een fris en dynamisch strijkorkest dat zowel op het vlak van repertoire als presentatiewijze bewust kiest voor vernieuwing. Elk concert van BRYGGEN is een belevenis, voor publiek én uitvoerders. Aangevuurd door artistiek leider Jolente De Maeyer verkent het ensemble het klankidioom uit Scandinavië en het Balticum, uitgebreid met sleutelwerken uit de 20e– en 21e-eeuwse postmoderne muziek.

BRYGGEN gelooft sterk in de kracht van een strijkorkest en in de meerwaarde die het musiceren met kleinere groep biedt op het vlak van klankkleur, samenspel, communicatie en focus. Het ensemble werkt zonder dirigent en doet er alles aan om hedendaagse muziek via oor en oog tot in het hart van het publiek brengen. De symbiose tussen tekst, muziek, beeld en spel zit dan ook in het DNA van de projecten die BRYGGEN zorgvuldig uitwerkt samen met vertellers, acteurs, schrijvers, regisseurs, choreografen, dansers, koor, performancekunstenaars… Ja, voor BRYGGEN is de toekomst zeer divers.

Biografie

Als Brugs orkest speelde BRYGGEN zijn lanceringsconcert in 2020 in het Concertgebouw Brugge. In het seizoen 2021-2022 toerde het na de première in de Singel te Antwerpen met de voorstelling Zwanen doorheen Vlaanderen en speelde het op het WE Festival in Oostende, Iedereen Klassiek in Brugge en het Walden Festival in Brussel. In de Singel verzorgde BRYGGEN de Belgische première van Wu Tsangs Moby Dick, een samenwerking met het Zürich Schauspielhaus en de Singel. Met Moby Dick maakte het orkest ook zijn debuut in Nederland, in het Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het Holland Festival.

In het seizoen 2022-2023 hernam BRYGGEN Zwanen met achttien voorstellingen doorheen Vlaanderen. Daarnaast stond het orkest op het podium van het Concertgebouw Brugge, Iedereen Klassiek, Musica Divina (in de Kempen), het Antwerp Spring Festival en de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Voor de animatiedocu Waltz with Bashir van Ari Folman speelde BRYGGEN in het kader van het Mooov Filmfestival de soundtrack van Max Richter live in de Singel, de Warande Turnhout en Stadsschouwburg Brugge.

Voor het seizoen 2023-2024 staan concerten gepland op de festivals Musica Divina, B-Classic Festival (Limburg) en Wilde Westen Kortrijk, in De Spil (Roeselare) en De Bijloke (Gent), en een concertreeks met cellist Pieter Wispelwey in het Concertgebouw Brugge, de Abdij van Grimbergen en CC Hasselt.

In de lente van 2024 brengt BRYGGEN in het Concertgebouw Brugge Max Richters 4 Seasons Recomposed met een choreografie door Michiel Vandevelde en in samenwerking met Zonzo Compagnie de multimediale muziektheatervoorstelling Songs with Roots. Daarna volgt in De Singel het project Minerals van Mathias Coppens, waarbij gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie en live video animatie.

* BRYGGEN speelde zijn lanceringsconcert in 2020 in het Concertgebouw Brugge en dat is geen toeval: het orkest is na Het Kamerorkest Brugge de tweede metamorfose van het Collegium Instrumentale Brugense dat meer dan een halve eeuw geleden werd opgericht.